Vår historia

Wild & beautiful

Allt startade med två entusiasters gemensamma dröm om en golfupplevelse i toppklass. Vidbynäs skulle bli en njutning för alla och en utmaning för de bästa. Wild and beautiful är banarkitekten Brian Curley’s egna ord om Vidbynäs. Vår historia är vägledande för oss än idag i vår strävan att skapa en högklassig, naturlig och annorlunda upplevelse för sinnena.

Drömmen blir verklighet

Keith Karlsson och Mårten Norragård hade lärt känna varandra i ett tidigare golfprojekt. Drömmen om att förse Sverige med en ny och annorlunda typ av anläggning växte fram med deras relation. Golfbanor i absolut toppklass var givet, men allt runtomkring var minst lika viktigt. Maten, servicen, boendet, faciliteterna – allt skulle hålla hög internationell nivå. Vidbynäs skulle bli en totalupplevelse för alla som gillar det lilla extra. 

Stjärnarkitekt vid ritbordet

I den lilla orten Turinge, i Nykvarns kommun, fann man de perfekta förutsättningarna. Den amerikanska arkitekten Brian Curley, född och uppväxt i Pebble Beach, Kalifornien, engagerades för att rita två 18-hålsbanor av mästerskapskaraktär i den storslagna naturen. Brian spenderade mängder med tid på området innan han satte sig vid ritbordet. Vid sitt första besök konstaterade han att ”endast en dåre kan misslyckas med att skapa fantastiska golfbanor här.”

Pete Dye och Brian Curley

Med naturen som chef

Naturen fick diktera villkoren för Brians skapelse på Vidbynäs. ”Wild and beautiful” är hans egen beskrivning av anläggningen – ett begrepp som säger det mesta. Hålen på Vidbynäs är alltid en del av ett mycket större sammanhang; omgivningen. Ibland karvade direkt ur bergväggen. Ibland granne med hundraåriga ekar, mystiska vattendrag och vidsträckta gräsfält som rör sig i takt med vinden.

Stjärnspäckad invigning

Vidbynäs invigdes hösten 2004 med ett skins game mellan golfcelebriteterna Catrin Nilsmark, Sir Nick Faldo och Christofer Hanell. Faldo gick segrande ur striden och valde att donera vinsten på 25 000 kr till Vidbynäs ungdomsverksamhet. Thank you, Sir.

Brian Curley och Nick Faldo

”Endast en dåre kan misslyckas med att skapa vackra golfbanor här.”

Brian Curley, banarkitekt

Det här är Brian Curley

Brian är uppvuxen i Pebble Beach, Kalifornien, och har en bakgrund som både duktig spelare och caddie. Genom åren av har duon Schmidt-Curley fått en rad utmärkelser, bland annat ”Architect of the Year” av GOLF Magazine 2011, sju år han vunnit Asian Golfs ”Architect of the Year” och Brian har även utnämnts av Golf Inc-tidningen till den fjärde mest inflytelserika banarkitekten i världen. Brian är medlem i American Society of Golf Course Architects och har över 30 års erfarenhet av design.

Banor i urval:
  • Mission Hills Haikou, Kina
  • Wilderness Club, Montana
  • Stone Valley Golf Resort, Vietnam
  • Mariott’s Shadow Ridge, Kalifornien
  • Mission Hills Shenzhen, Hongkong
  • Vidbynäs Golf Club, Sverige

Läs mer på: www.schmidt-curley.com